Омега ЕООД
Строителни ремонти от А до Я !

Венециански мазилки

 

Омега ЕООД – Полагане на Венециански мазилки в град Плевен и областта. Фирмата разполага с опитни професионалисти, специализирани в тази област.

 

За Венецианската мазилка

 

Носеща корените си от Древния Рим, венецианската мазилка е едно подходящо и много елегантно решение за стените на дома. Тя е идеалният начин да получите мраморен, метализиран или огледален ефект. Поради своите качества и предимства, венецианската мазилка е разпространена в целия свят и се смята за символ на стил, изтънченост и отличен вкус. Напълно натуралният й състав запазва качеството на въздуха в помещението и е стъпка към по-зелен и екологичен дом. Разнообразните и внушителни визуални ефекти, предизвикани от венецианската мазилка, пък ни изпълват с неповторими емоции, понякога пренасяйки ни в различни исторически епохи. Тази частица от Италия е способна да освежи всяко едно помещение и да му придаде съвсем нов и неочакван облик.

 

История на Венецианската мазилка

 

Както вече споменахме в началото, венецианската мазилка води началото си от времето на Древния Рим. И това е напълно логично предвид нейния състав. Оригиналната „рецепта“ на венецианската мазилка включва смесване на варова основа с мраморно брашно и впоследствие полиране с восък. Един от най-достъпните материали в Римската империя е бил именно мраморът. През тази епоха се прави абсолютно всичко с него: полиране, дялане, изпиляване.

 

Венецианска мазилка в синьо на мраморен прах. С помощта на лека обработка от него се получавало мраморно брашно. По-късно майсторите откриват, че при смесването на мраморното брашно с варова основа се образува тънък слой, който може да се нанася върху стените. А полирането на този слой с восък води до създаването на ефект, удивително близък с визията и излъчването на истинския мрамор.

 

Така е получена венецианската мазилка, а впоследствие приложението й става по-широко след разкриването на нейните основни качества и предимства. Оказва се, че този новосъздаден мрамор в определени отношения превъзхожда дори природния такъв. Нанасянето му е доста по-лесно от налагането и полирането на скалните късове. Освен това е изключително гъвкав и може да се приложи върху повече и по-разнообразни повърхности в сравнение с обикновения мрамор. В допълнение, венецианската мазилка не се влияе от въздействието на фактори като температура и влага, запазвайки отличното си състояние във времето. Изброените характеристики стават основна причина материалът да получи признание и векове по-късно (през епохата на Ренесанса) във Венеция.

 

Всъщност след разпада на Римската империя, технологията за получаване на венецианската мазилка се изгубва за доста дълъг период от време. Тя е преоткрита едва в епохата на Италианския ренесанс. Истинският бум в разпространението и популярността на венецианската мазилка идва през 16-ти век. По това време много от богатите и знатни хора, принадлежащи към висшите общества на италианските градове - държави, я поръчват за стените на своите домове. Редица големи местни художници пък използват венецианската мазилка като основа за фреските си. Може би оттам идва и представата за нея като нещо изключително стилно и елегантно, присъщо за богати и аристократични домове. Постепенно венецианската мазилка започва да се разпространява и в другите държави, за да се стигне до днес, когато тя е предпочитано средство за освежаване и преобразяване на домовете по целия свят.

 

Омега ЕООД гарантира:

  • качество;
  • разумни цени според СМР за клиентите ни;
  • спазване на договорените срокове.